Waarom reisvaccinaties essentieel zijn voor jouw avontuur

Stel je voor: je bent koffers aan het pakken voor die langverwachte trip naar een exotische bestemming. De vlucht is geboekt, de reisroute uitgestippeld en je paspoort ligt klaar. Maar wacht even, heb je ook aan de nodige vaccinaties gedacht? Reisvaccinaties zijn namelijk een cruciale stap in de voorbereiding van je avontuur. Ze bieden bescherming tegen ziektes die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen, maar in andere delen van de wereld wel. Het laatste dat je wilt, is ziek worden ver van huis.

Voor sommige landen zijn vaccinaties zoals voor gele koorts zelfs verplicht. Neem nu Thailand, waar bepaalde vaccinaties thailand verplicht zijn en zonder deze vaccinaties kom je het land niet eens in. Deze regels zijn er niet om je te pesten, maar om zowel jou als de lokale bevolking te beschermen tegen ernstige infectieziekten. Bovendien, door je te laten vaccineren draag je bij aan de wereldwijde strijd tegen verspreiding van infectieziekten.

Het is dus van groot belang om ruim voor vertrek te checken welke vaccinaties nodig zijn voor jouw reisbestemming. Vaak kun je online al veel informatie vinden, maar een gespecialiseerde arts of reiskliniek kan je persoonlijk adviseren over de benodigde vaccinaties en gezondheidsrisico’s specifiek voor jouw situatie en gezondheidstoestand.

Hoe kies je de juiste vaccinaties voor jouw bestemming

Niet elke bestemming vereist dezelfde vaccinaties. Het hangt af van de lokale gezondheidsrisico’s en soms zelfs van het seizoen waarin je reist. Het kiezen van de juiste vaccinaties voor jouw bestemming kan soms een puzzel zijn. Bijvoorbeeld, ga je naar Suriname, dan zijn bepaalde vaccinaties suriname aanbevolen of zelfs verplicht, zoals voor gele koorts. Daarnaast worden vaccinaties tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A aangeraden voor alle reizigers naar Suriname.

Je kunt het beste persoonlijk advies inwinnen bij een specialist. Zij kunnen aan de hand van je reisplannen en gezondheid een advies op maat geven. Dit voorkomt dat je onnodige vaccinaties krijgt, maar zorgt er ook voor dat je niet onbeschermd op reis gaat. Een persoonlijk consult neemt vaak ook je reishistorie mee, want soms heb je nog immuniteit van een eerdere vaccinatie.

De rol van het reisadvies is ook niet te onderschatten. Overheden geven vaak reisadviezen uit waarbij ze aangeven welke gezondheidsrisico’s er zijn in bepaalde gebieden. Het is slim om deze adviezen goed door te nemen en eventueel je reisschema aan te passen als dat nodig is om risico’s te vermijden.

Gezond blijven tijdens je reis

Eenmaal op locatie wil je natuurlijk gezond blijven. Eten en drinken op reis kan een risico vormen als je niet oppast. In veel landen is het leidingwater bijvoorbeeld niet veilig om te drinken en kunnen ijsblokjes in je drankje of een frisse salade gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om altijd gebotteld water te drinken en goed op te letten wat en waar je eet.

Persoonlijke hygiëne onderweg is ook cruciaal. Handgel en desinfecterende doekjes kunnen gemakkelijk in je dagrugzak en helpen om de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen. Ook als je op avontuur gaat in de natuur is het belangrijk om maatregelen te nemen tegen bijvoorbeeld muggen die ziektes zoals malaria of dengue kunnen overbrengen.

Wat te doen als je toch ziek wordt

Ondanks alle voorbereidingen kan het gebeuren dat je toch ziek wordt tijdens je reis. Het is dan belangrijk om te weten waar je terecht kunt voor medische hulp. Informeer vooraf over de lokale gezondheidszorg. In veel landen kun je bij apotheken terecht voor basiszorg, maar voor ernstigere gevallen moet je weten waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is.

Check ook altijd van tevoren hoe het zit met jouw verzekering en medische hulp op afstand. Sommige verzekeraars bieden 24/7 ondersteuning via telefoon of zelfs apps, waarmee je advies kunt krijgen van Nederlandse artsen terwijl je in het buitenland bent.

Terug thuis: nazorg en follow-up

Eenmaal terug thuis denken veel mensen dat de kous af is, maar soms begint hier de nazorg pas echt – vooral als je onverhoopt toch iets hebt opgelopen tijdens je reis. Houd na thuiskomst nog een periode de gezondheid goed in de gaten en neem bij twijfel contact op met een arts.

Voor sommige vaccinaties kan het ook nodig zijn om nog een follow-up prik te halen, zoals bij Hepatitis B waar vaak meerdere injecties nodig zijn om langdurige immuniteit op te bouwen. Zorg er dus voor dat je deze nazorg niet vergeet en rond ook dit laatste stukje van je reis goed af.

Berichten gemaakt 34

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven